Blossom Pavilion: A Cooperative Spatial Device Showcasing Rockery Sculptures in Shanghai

Blossom Pavilion is one of the spatial art pieces projects of Shanghai Urban Space Art Season 2015 1+1 (artist + architect) at West Huaihai Road, Shanghai, China. Designed by Atelier Deshaus with artist Zhang Wang, Blossom Pavilion is a cooperative spatial device built on a 96-meter-square area. This spatial art was completed in 2015.

rockery sculptures made by stainless steel

Zhang Wang designed rockery sculptures made of stainless steel. He left a thin, flat, and polished stainless steel piece on the natural ground or other texture then thoroughly cast the texture on stainless steel through the soft packaged hammer. In such a way, an industrial material is left with nature information as well as artificial, representing a particular material behavior in return.

coverage and supporting which could shelter one from extreme weather conditions

an industrial material is left with nature information as well as artificial

Human being’s most primitive spatial construction form is coverage and supporting which could shelter one from extreme weather conditions. With this evolution of mankind construction, the principle tends to be more scientific and rational and eventually, engineering becomes the core of the construction method. Therefore, the Blossom Pavilion has been calculated scrupulously. The entire overage area is 12m x 8m that comprises two types of thick steel plates in the 800 x 800 mm grid based on the approved stress.

the 14mm thickness cloud-like ribs above the steel plate

The height of the 14mm thickness cloud-like ribs above the steel plate stays within a range of 50 to 200 mm which formed as a natural topographic slope. There are the chambers among the ribs functioned as the pots for flowers on the roof of the Blossom Pavilion. To support the steel plate, the design team went with 6 places’ single or A-shape solid steel columns each sized 60 x 60 mm.

the rockery spatial concept was brought into engineering to support the structures

The most logical structure mechanics is not the principle when the architect decide where to put the supporting point. In this project, a space divided by sliced rockery was the main idea. As the artist treated stainless steel slice, the rockery spatial concept was brought into engineering to support the structures. Architect translated and divided Wang’s stainless steel rockery sculpture into a space with a rockery concept in mind. Wang opted for the hill stone cast texture steel for the façade of the sliced side. The nearby trees and plants were incorporated into the Blossom Pavilion through this method.

a particular material behavior in the pavilion

With the help of Zhang Wang as the artist of this project, Atelier Deshaus was able to come with primitive spatial rhetoric in a contemporary method.