Carlanderska Hospital: The Cozy Pampering Facility That Respects The Original Building’s Landmark

Carlenderska Hospital in Göteborg, Sweden, has been serving public and private patients in the healthcare department since 1927. However, over the course of years, the hospital required revamping and in 2017 the honor went to White Arkitekter. Despite a number of modifications, the cozy and pampering facility is able to maintain its charms by respecting the original plans and the existing hospital park.

houses technology-intensive functions like e-ray, surgery, and sterilization

Through the project, the hospital has a building extension mainly houses technology-intensive functions like e-ray, surgery, and sterilization. In addition, the project added new entrances, a restaurant, and staff facilities.

The new design of Carlenderska Hospital echoes the original plans, respecting the landmark building’s infamous atmosphere and expression while displaying its unique character.

a copper roof and red brick

The architecture team used the same types of materials as the original building for the extension; a copper roof and red brick. As such, the materials were able to unify the new and old building and make sure the new structure blends naturally into the setting.

The extension has a facility consisted of four floors and a basement level

The extension has a facility consisted of four floors and a basement level as well as housing or technology-intensive functions that previously couldn’t be constructed in the existing building.

a hortus conclusus between the old and new structures

There’s a Hortus Conclusus between the old and new structures to create an open waiting room with sharp lines and well-organized sections in contrast to the outside park.  While the extension comes with significant volume, the park is still intact and walkways have maintained their original paths.

the original buildings come with characteristic roofs that finished with window dormers

Meanwhile, the original buildings come with characteristic roofs that finished with window dormers in various designs and frontispieces. Several large dormers intersect with the gutter and fit in the building’s window placement. In addition, the dormers can be useful to hold the elevator equipment or provide possible solutions for future improvement.

The interior was designed to accommodate a peaceful and relaxed environment with no direct references to hospital atmosphere

The interior was designed to accommodate a peaceful and relaxed environment with no direct references to the hospital atmosphere. Public spaces are red-tinted terrazzo floor while the walls come with light-colored ash paneling. To blur the boundaries between outside and inside, the architecture team installed a series of floor to ceiling windows.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *