Cheng Brier Residence: Large and Luxurious Residence Built on Tiburon’s Steep Sloped Lot

Developed by Swatt | Miers Architects, Cheng Bier Residence is a large and luxurious real estate located in Tiburon, California, USA. The residence is built on a 38220-square-foot site terracing down a steep sloped lot in the area. The house offers a dramatic view of the San Francisco, San Francisco Bay, and the Golden Gate Bridge at the southern area.

cheng bier residence

The material palette used in this project is an elegant combination of teak and gray limestone as well as bright white stucco. The street-facing façade features a dramatic teak screen.

the material palette of cheng brier residence

Here Aegean limestone is set in a horizontal pattern combined with Western Red Cedar Horizontal boards and teak planks. The materials were used to create the rhythmic screen wall on the north side of the building where the entrance is located.

the entrance side of the residence

The north side of the home, which is the uphill side area, incorporated a strong rhythm of closely spaced teak vertical mullions. It intends to offer a sense of screened privacy from the surrounding neighborhood. On the other hand, the southern part of the home clads in the floor to ceiling glasses and offers a sense of openness. The cladding also offers maximum views of the most iconic site in the San Francisco Bay area.

south side of the house clads with glass material

Entering the house, you can see the living spaces are open up to the outside views. There are large decks and cantilevered terraces functioned as an outdoor living room.

open space interior and outdoor living room

The home consists of three levels that step down the steep lot. The lower level houses a children’s play area, while the entry and public spaces like the living room, dining area, family room, and kitchen are situated on the middle or second level. This level can be accessed by dual landscape stairways at the east and west ends of the residence.

public spaces on the second level

On the top level, there are family bedrooms including the master suite. The master suite comes with a private outdoor Japanese style open-air bathing area called ‘onsen’. It has a panoramic view of the San Francisco Bay as the background.

the master suite with onsen

Water is an integral part of the design. There’s a waterfall at the entry that becomes narrow water running through the public living areas then out to the pool built on a cantilevered deck.  The pool also shares the same floor as the public living areas.

water as an important feature in the design