Edwards Lifesciences Starr Atrium and Campus: An Industry-Leading Medical Device Maker in California

LPA Inc. was appointed to renovate Edwards Lifesciences Starr Atrium and Campus in Irvine, California. It’s an industry-leading medical device maker that has attained the LEED Platinum. The 22,000-square-foot Starr Atrium creates a connection between two existing office buildings, providing a dramatic new entry to the corporate headquarters.

Edwards Lifesciences Starr Atrium and Campus

The atrium functions as a collaborative space, gathering point, and social area for the staff. It is also functioned as a venue for hosting events, such as company meetings and product launches. The atrium is a large flexible space that helps to showcase the company’s image and values.

a collaborative space, gathering point, and social area

Furniture clusters are arrayed across the space to bring the space to life as well as to create different spaces for people to collaborate and work. On one side of the hall, there are stadium stairs that offer a casual set up for solo work time or meetings. It comes with red cushions on different levels.

It comes with red cushions on different levels

The design team created a unique box truss structural system. It spans the space and optimizes the open space altogether. The customized structure also offers an artistic weave shadow throughout the interior, inviting the light to stream through the skylight that runs across the atrium length.

The customized structure also offers an artistic weave shadow throughout the interior

an artisitc weave of shadow in the interior

A series of floor to ceiling window was installed to provide a connection to the outdoors. There’s also a bi-fold vertical door that can be opened to create natural ventilation.

A series of floor to ceiling window was installed to provide a connection to the outdoors

A rooftop photovoltaic array helps the atrium to operate at net zero. The atrium also comes with different conservation measures like LED lighting with controls to lessen the energy usage and displacement ventilation system. The design team integrated the surrounding landscaped area into different water strategies, involving bio-retention planter areas to conserve and clean stormwater.

A rooftop photovoltaic array helps the atrium to operate at net zero

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *