Joeris Headquarters: A Corporate Headquarters Showcasing Texas Roots

LPA Inc. was responsible for developing the 40,000-square-foot corporate headquarters for Joeris General Contractors in San Antonio, Texas. The two-story building incorporates Texas roots into the design, from the mature oak trees to the fabled Texas climate.The architecture team used Texas limestone stone from local quarries for the façade. In addition, repurposed wood attained from the seats of a renovated historic stadium was utilized on the accent walls and ceiling.

The architecture team used Texas limestone stone from local quarries for the façade

Joeris General Contractors has been operating for more than 50 years and previously the operations were spread throughout several buildings. However, with the headquarters, the operations are all united under one roof. The interiors were designed in such a way to accommodate the varying functions. There are collaborative spaces to gather the different departments of the corporate.

The interiors were designed in such a way to accommodate the varying functions

To connect the two wings of the building, the design team developed a second-story bridge that opens up the site to the oak trees while at the same time flooding the building with natural light.

a second-story bridge that opens up the site to the oak trees

Given the Texas heat, the building design includes means to handle the heat. The entrance is screened using perforated metal panels and pipe to shield the visitors from the sun. Windows on the east and west façade have shading devices to lessen solar heat gain while retaining views to enjoy the sunset.

The entrance is screened using perforated metal panels and pipe

There are a training room and staff break room that can accommodate 130 persons. The space opens to a courtyard and is shaded by oak trees. This is usually where social gatherings held throughout the year. The headquarters design also touched the side of the company’s healthy lifestyle by incorporating bike racks, fitness center with shower facilities, and a staff café. The building features an HVAC system to bring clean air into the building, allowing the tenants to have their fresh air intakes on a regular basis.

a training room and staff break room

The LPA team made sure that the building followed LEED Silver Standards. Hence they incorporated a number of sustainable design elements, such as vegetated bioswales, a 72-kilowatt solar photovoltaic panel array, and native plants to help minimize water demand.

The LPA team made sure that the building followed LEED Silver Standards

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *