Long Museum West Bund: A Modern Museum Incorporating ‘Vault-Umbrella’ Concept

Designed by Atelier Deshaus, Long Museum West Bund is situated at the bank of Huangpu River, Xuhui District, Shanghai. Previously, the site was utilized as the wharf for coal transportation. This modern museum was transformed to add more structure using ‘vault-umbrella’ concept.

Long Museum West Bund

With the transformation, the building now has the cantilever structure incorporating the ‘vault-umbrella’ with independent walls. The building’s shear walls come with a free layout and included into the original basement to be integrated with the original framework structure.

the building now has the cantilever structure incorporating the ‘vault-umbrella’ with independent walls

The sheer walls are seen on the first underground floor. The walls had a deal to transform the formerly parking area into an exhibition space with the overground space emphasizing multiple orientations due to its connection of the ‘vault-umbrella’ at different directions. Not only that, the electrical and mechanical system also has been incorporated into the ‘vault-umbrella’ structure.

The shear walls are seen on the first underground floor

Since the overground space is cocooned by the ‘vault-umbrella’, the space’s walls and the ceiling has an as-cast-finish concrete surface to make their geometrical diving line seems to fade. With such structure, not only it can shield the human body in conformation, but also visually mimics the Coal Hopper Unloading Bridge at the wharf.

the space’s walls and the ceiling has as-cast-finish concrete surface to make their geometrical diving line seems to fade

as-cast-finish concrete is dominating the building

Move to the building’s internal space, it can help represent primordial and timeless charm with a spatial dimension. The as-cast-finish concrete surface intact with the seam among molding boards and the bolt holes offer a sense of reality, simplicity, and directness.

simplicity seen in every corner of the interior

offer a sense of reality, simplicity, and directness

Connected with spiral ladders downward, there is the flowing exhibition space under the overground as-cast-finish concrete ‘vault-umbrella’ as well as the white box exhibition space on the first underground floor. There’s parallel tensility that highlights the space and the art exhibition featuring arts from the ancient and modern periods.

spiral ladders to lead to flowing exhibition space under the overground

represent primordial and timeless charm with spatial dimension