Pacific Dental Services: A Single-Story Office Complex with Urban Village Design

The new headquarters of Pacific Dental Services (PDS) was designed by LPA Inc in Irvine, California. This headquarters links a huge on-site staff that is stretched across 82,000 square feet of a single-level office complex. The design was inspired by an ‘urban village’ that integrated internal boulevards, parks, and neighborhoods, maximizing communication, circulation, and organization in the process.

The staff of Pacific Dental Services conducts remote administrative tasks for over 630 U.S dental offices

The staff of Pacific Dental Services conducts remote administrative tasks for over 630 U.S dental offices and plans on adding other 80 supported dentists’ practices per year. That enormous growth plan along with evolved staffing requirements and advanced technologies encouraged PDS to establish a new facility that could accommodate immediate and future needs. Regardless of these plans, all project goals mainly focused on flexibility and comfort.

The architecture team utilized progressive office concepts, including open offices, benching systems, collaborative and social spaces

Henceforth, the project laid a fresh direction for how the office works both internally and with clients. The architecture team utilized progressive office concepts, including open offices, benching systems, collaborative and social spaces, as well as branding strategies and environmental graphics.

In addition, vegetated green walls showcase exterior landscaping to the expansive interior.

Employees’ well-being was the driving force for the design. Much of existing floor areas comprise spaces situated far from windows because of the large building footprint. LPA made the most of the one-story structure to introduce passive devices such as Solatubes and skylights. The devices provide abundant natural light to penetrate into the interiors. In addition, vegetated green walls showcase exterior landscaping to the expansive interior.

Most areas use ceilings exposed to structure; ductwork, beams, conduit, and piping is painted white to blend into the background

The concept of ‘boulevard’ interior is represented by 12-foot wide corridors with polished concrete floors. Conference halls and lobby come with linear wood ceilings that enhance acoustics. Most areas use ceilings exposed to structure; ductwork, beams, conduit, and piping is painted white to blend into the background. This aesthetic approach blends perfectly with the clinical nature of PDS with the dynamic environment essential to carry out the company’s vision.

the project was deemed worthy of receiving design awards

Meanwhile, the project was deemed worthy of receiving design awards from several organizations, including the local chapter of the AIA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *