Refurbish and Extension Project of Cove House by Maryann Thompson Architects

Massachusetts-based architecture firm Maryann Thompson Architects was responsible for refurbish and extension project of Cove House. This shingle-style dwelling is located on Martha’s Vineyard, an island off the coast of Massachusetts which is known for its popular vacation spot.

an existing two-story gabled building covered with shingles and featured white-framed windows

The house itself comes with an existing two-story gabled building covered with shingles and featured white-framed windows that are similar to many traditional residences around the US Northeast.

an existing two-story gabled building covered with shingles and featured white-framed windows 2

In this project, the architecture team opened up the house’s ground floor and built two additions on the grassy coastal property. They included white interiors and other new window designs to highlight the surrounding natural scenery. They also reconfigured the ground floor in order to make a space for a larger kitchen and a second master suite where a garage once existed.

a new garage and a separate boathouse

In the form of two wooden buildings are a new garage and a separate boathouse. They were built to change the repurposed portion of the home while at the same time providing extra space. While both spaces are clad in timber to connect with the original construction of Cove House, the boathouse has a more contemporary flair with vertical boards cladding a curving portion that is cut out from the rectangular volume.

the architecture firm worked with Shelter to design the interior

When it comes to the interiors across the project, the architecture firm worked with Shelter from Asheville, North Carolina. Shelter dealt with furniture, wallpaper, and detailing. In the dining and living room, the interior features a cylindrical glass fireplace set in the center of the room.

New glass doors were installed leading to outdoor spaces The kitchen has windows that look like a greenhouse that folds down from a skylight to a horizontal window 2

The kitchen next to the dining room comes with windows that look like a greenhouse that folds down from a skylight to a horizontal window. New glass doors were installed and they will lead to the poolside, courtyard, and a herb garden. The master suite on the ground floor overlooks the garden while another bedroom was turned into a music room.

windows that were enlarged to add a modern touch to this traditional home

Upstairs, the layout was maintained with four bedrooms kept in their original set up. Two bedrooms have windows that were enlarged to add a modern touch to this traditional home. A similar effect can be seen through the installation of glass balustrades along the stairwell that leads to the basement.