Skälby School and Preschool: A Trefoil Shaped Building with A Warm and Inspiring Color Scheme

The new Skälby School and Preschool was constructed on a 3145-meter-square area by Max Arkitekter. Situated in Sollentuna, Sweden, the school building introduces a trefoil shaped with a warm and inspiring color scheme. The building separates the outside space into three sections; a schoolyard, a smaller yard for the preschool as well as a fully accessible entrance and car park. With the construction of the new school, the architecture team replaced a smaller school set at the site.

a warm and inspiring color scheme that is highlighted both on the exterior and the interior part of the building

colors in the exterior reflects in the interior

The school reflects its identity and character through a warm and inspiring color scheme that is highlighted both on the exterior and the interior part of the building. When you see the colors of the building’s gable and windows, you also can find those colors to be incorporated into the interior.

acoustic panel is an important element of the design

The learning environment is organized to be permissive, stimulating, and collaborative with its arrangement of space and attention to details. Acoustic panels and colorful soundproofing boards are considered as crucial elements in the interior and at the same time contribute to an excellent acoustic environment of the school.

Skylights and windowsills that are deep enough to act as seating offer a light and spacious atmosphere

Skylights and windowsills that are deep enough to act as seating offer a light and spacious atmosphere. A number of windows and exits to the gables’ balconies also offer visual contact with the existing greenery and the schoolyard’s vegetation.

large, triangular sky lights invade the space with natural day light during day time

Inside the building, large, triangular skylights invade the space with natural daylight during day time. The layout allows functional and space-efficient premises to eliminate corridors and in result creating populated and safe spaces.

the gymnasium on the groundfloor

The public facilities like gymnasium, canteen, and kitchen are situated at the bottom floor

The learning environments are gathered around the shared ‘heart’ that reaches up through a double story height. The heart functions as a welcoming meeting place for adults and children. There are tiers at the ground floor to offer sitting and turn the heart into a theater for improvised acting or lectures. The public facilities like gymnasium, canteen, and kitchen are situated at the bottom floor and partially in the souterrain. The spaces are accessible to the surrounding neighborhood.

The school’s learning environments divide into entities to accommodate 60 students

The school’s learning environments divide into entities to accommodate 60 students. The entities comprise smaller and larger learning spaces, cloakrooms, tiers, and toilets.