The Gallery of Multipurpose and Civil Protection Centre of Norcia Designed by Stefano Boeri Architetti

Stefano Boeri Architetti was responsible for designing the Multipurpose Civil Protection Centre in Norcia. Located in Perusa, Italy, the protection center is a part of a large project for the economic and cultural development in the Norcia area. The project was funded through a campaign promoted by the Corriere della Sera and TG La7.

gallery of Multipurpose and Civil Protection Center of Norcia

Stand on a 450-square-meter site, the building is designed as a space for civil protection and to ensure that the City of Norcia is a safe place for the inhabitants to gather during emergency situations, such as earthquake.

a space for civil protection

It only took more than three months to finish the project before handed over to the residents in late June 2017. To date, the building is used as a multifunctional center for the Town Council and local associations to support their activities. It consists of two multipurpose halls divided by a central service block.

the centre comes with two multipurpose hall

The design team wanted to come up with harmonious and continuity design that coexist with the surrounding area. Hence, they chose materials that could reflect such design, such as wood to guarantee the reversible nature of the work. The building has a dynamic pitched roof that highlights the sinuous outline of the nearby Sibylline Mountains. It also features large windows to make the inhabitants feel close to nature.

harmonious and continuity design

Lamellar fir clad in larch panels is seen as the load-bearing frame of the building. This type of wood is the result of the oxidation process over time where the color will turn as the surrounding natural shades. On the other side of the building, there are two structural façades intact large windows with high seismic resistance. The transparency of the glass symbolizes the closeness of human and nature.

symbolic reconciliation between human and nature

The geographical position of the Centre, where it is in between a gateway to the ‘Parco dei marcite’ and the Benedictine hiking trail system, helps to ensure that the building has met the demand for economic, cultural, and environmental enhancement.

strategic geographical position of the centre

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *