The Light Shed: A Small Backyard Office For Architects’ Workplace Designed by Richard John Andrews

This small backyard office called the Light Shed is located in London, England. It has recently been completed by architecture and design studio Richard John Andrews. The small backyard office was constructed to function as their own workplace.

the backyard architecture office

The workspace is set in a mid-terraced east London garden. It can be accessed from the main house through a small yard and path.

can be accessed from the main house through a small yard and path

To build the Light Shed, the design team utilized a modular timber frame system using full sheets of plywood. In addition, the black lightweight corrugated fiberglass panels were incorporated to cover the building.  These materials needed to be prefabricated on the ground and lifted into place. To connect the office to the garden, the design team opted for bespoke timber sliding doors. The doors also help to offer natural light.

utilized a modular timber frame system using full sheets of plywood

Inside the workspace, there are two work stations with open shelving hovering above. The shelving acts as an extra storage space.

two work stations inside this small backyard office

The name Light Shed is actually coming from the diffused polycarbonate roofing panels used in the construction. The roofing provides the ambient light to the shed.

diffused polycarbonate roofing panels

Moving to the side area of the workspace, you can see a door that will lead you through a small bathroom.

a door that will lead you through a small bathroom.

Inside the bathroom, built-in vanity with open shelving above can be easily spotted.

built in vanity with open shelving

Going back to the office space of the Light Shed, there’s a hidden storage area behind a sliding door. Due to its positioning, the storage area seems to blend with the entire façade.

the storage area seems to blend with the entire façade

Looking at the floor plan, the Light Shed features a cork seating area, planters, raised decking, studio entrance, storage closet entrance, storage closet, sofa bed, studio work stations, and a bathroom.

the backyard office plan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *